Carboneren

De kunst van het Carboneren is het oppervlakteharden van producten middels een koolstof-diffusie proces. Carboneren wordt ook wel opkolen, inzetten of cementeren genoemd. Door dit proces ontstaat een harde, slijtvaste laag aan het oppervlak. Carboneren wordt toegepast bij middel- en hoog-gelegeerde inzetstalen, zoals: 15CrNi6, 21MnCr5, 18CrNi8, X19NiCrMo4, etc. Laag-gelegeerde inzetstalen, zoals St52.3, St37, C35, kunnen wij carbonitreren. Ook hier ontstaat dan een harde, slijtvaste laag aan het oppervlak. Middels isoleren kan een product ook gedeeltelijk gehard worden.

Nitreren

De kunst van het Nitreren is het slijtvast maken van een product aan het oppervlak middels een stikstof-diffusie proces. Een product kan ook gedeeltelijk genitreerd worden. (De vlakken, die zacht moeten blijven, kunnen geïsoleerd worden met behulp van een speciale isoleer-pasta.) Deze behandeling wordt uitgevoerd op een relatief lage temperatuur. Mede hierdoor blijft de maatverandering beperkt tot een minimum. De kern van een product blijft zacht, terwijl het oppervlak hard en slijtvast wordt. Bij deze behandeling bepaalt het materiaal de uiteindelijke oppervlakte-hardheid.

Materialen, die genitreerd kunnen worden zijn: 34CrAl6, 42CrMo4, Toolox33, Toolox44, 1.2311, maar ook C45, C15, st52.3, etc.

 

Harden & Veredelen

De kunst van het Harden is het geven van een warmtebehandeling aan stalen producten met als doel de mechanische eigenschappen van deze producten te verbeteren. met name de drukvastheid en slijtvastheid. Dit resultaat wordt bereikt door de structuur van staal te veranderen. Veel toegepaste materialen zijn: 1.2510, 1.2842, 1.2080, 1.2436, etc.
Veredelen is het geven van een warmtebehandeling aan stalen producten met als doel de trekvastheid te verhogen met behoud van taaiheid. Deze behandeling is een combinatie van harden en aansluitend hoog ontlaten.

Veel toegepaste materialen zijn: C45, 42CrMo4, 34CrNiMo6, St52.3, etc.

 

Gloeien

De kunst van het BlankGloeien is het spanningsarm maken of het rekristalliseren van producten zonder de nadelige gevolgen van zuurstof. Deze warmtebehandeling wordt uitgevoerd in een oven met een atmosfeer van beschermgas.

VacuümGloeien is een variant van deze behandeling met als verschil, dat deze warmtebehandeling wordt uitgevoerd in een oven zonder atmosfeer (vacuüm). VacuümGloeien wordt toegepast bij hoogwaardige producten, waarbij de oppervlaktegesteldheid van het grootste belang is.

Nagenoeg alle staalkwaliteiten zijn geschikt voor deze behandelingen.

 

Stralen

De kunst van het stralen is producten van vervuiling als gevolg van de warmtebehandeling te verwijderen. Deze nabehandeling passen we met name toe bij producten die met olie zijn opgeschrikt.

Het voordeel hiervan is dat u gemakkelijker kunt afwerken (denk aan: herslijpen, afwerken, etc.) Wij hebben diverse straalkasten beschikbaar, zodat wij u altijd een passende oplossing kunnen bieden.

Het resultaat van het stralen is een grijze finish. We kunnen producten ook beschermen tegen corrosie na stralen met een speciale conserverende olie.

 

Vacuümgloeien

De kunst van het BlankGloeien is het spanningsarm maken of het rekristalliseren van producten, zonder de nadelige gevolgen van zuurstof. Deze warmtebehandeling wordt uitgevoerd in een oven met een atmosfeer van beschermgas.

VacuümGloeien is een variant van deze behandeling met als verschil, dat deze warmtebehandeling wordt uitgevoerd in een oven zonder atmosfeer (vacuüm).

VacuümGloeien wordt toegepast bij hoogwaardige producten, waarbij de oppervlaktegesteldheid van het grootste belang is.

Nagenoeg alle staalkwaliteiten zijn geschikt voor deze behandelingen.

 

Inductieharden

De kunst van het InductieHarden is om plaatselijk het oppervlak van een product te harden.

De verhitting van het oppervlak geschiedt middels een hoog-frequente stroom door een koperen spoel te geleiden. Deze verhitting gaat tot enkele millimeters diep.

Het schrikken geschiedt middels een polymere vloeistof, hetgeen zorgt voor een gelijkmatige uitharding van het oppervlak.

Veel toegepaste materialen zijn: C45, 42CrMo4, 34CrNiMo6, St52.3, etc.

 

Ferritreren & Ferrotec

De kunst van het Ferritreren is het slijtvast maken van producten met scherpe randen zonder het nadelige effect, dat deze randen gemakkelijk afbrokkelen. Dit is een Nitro-Carboneerproces en wordt uitgevoerd op een relatief lage temperatuur. Mede hierdoor blijft de maatverandering beperkt tot een minimum. De laagdikte bedraagt enkele honderdsten van een millimeter.

Ferrotec is een variant van deze behandeling met als kenmerkend verschil, dat naast de slijtvastheid, ook de corrosiebestendigheid wordt verbeterd.

Het oppervlak wordt geoxideerd en ingeolied.

Bijna alle staalkwaliteiten zijn geschikt voor deze behandelingen.

 

Vacuüm- harden & carboneren

De kunst van het Vacuümharden is het warmtebehandelen van producten zonder enige vorm van verkleuring en ontkoling. De verhitting van producten geschiedt in een vacuüm middels stralingswarmte. het schrikken vind plaats in dezelfde ruimte.

Het voordeel ten opzichte van een traditionele hardingsmethode (bijv. zoutbad-harden) is, dat na behandelen (bijv. stralen) overbodig is en dat er nagenoeg geen maatverandering optreed. Veel toegepaste materialen zijn hoog-gelegeerde gereedschapsstaalkwaliteiten, zoals: 1.2379, 1,2343, HSS, etc.

Echter door de hoge schriksnelheid van onze vacuümovens, kunnen wij ook olie hardende staalkwaliteiten behandelen, zoals: 1.2510, 1.2676, 1.2842 en zelfs 42crmo4 en 34crnimo6.

 

De kunst van het Vacuümcarboneren is het oppervlakteharden van producten middels een koolstof-diffusie proces, uitgevoerd in een vacuümoven. internationaal wordt dit proces LPC of ook wel low-pressure-carburizing genoemd.

Grote voordelen ten opzichte van gascarboneren zijn: geringe maatverandering, geen verkleuring, geen verontreiniging van het productoppervlak en carboneren op moeilijk bereikbare plaatsen (bijv. blinde gaten)

Materialen die in vacuüm gecarboneerd kunnen worden, zijn: 15crni6, 21mncr5, 18crni8, 16mncr5 etc.