Een schroevendraaier is een stuk gereedschap waarmee schroeven worden aangebracht en verwijderd. Het bestaat uit een handvat met een metalen steel waarvan het uiteinde zo gevormd is dat het in de kop van een schroef past.

Schroevendraaiers zijn in velerlei soorten, afmetingen en kwaliteiten verkrijgbaar. Er bestaan schroevendraaiers met een platte punt, alsook met een ster- of kruiskop. Goede schroevendraaiers zijn vervaardigd van speciale staalsoorten. Bij een juiste toepassing zijn ze praktisch onbreekbaar. Het heft van een schroevendraaier wordt meestal gemaakt van een slagvaste, onbreekbare kunststof. Soms vervaardigt men het heft nog van een taaie houtsoort. De grootte van schroevendraaier en schroef dienen bij elkaar te 'passen'.

In plaats van schroevendraaiers worden ook wel losse schroefbit in een schroefboormachine gebruikt. Deze zeskantige stiftjes zijn er in velerlei vormen en lengten. Zo zijn er kruis- of ster-, platte voor sleuf, zeskantige maar ook vierkante vormen. Variërend in lengte van enkele centimeters tot meer dan 10 centimeter De bits worden in een – meestal magnetische – houder geplaatst die vervolgens in de schroef- dan wel boormachine wordt geklemd. Toch gebruikt men niet voor alle schroeven een schroefboormachine. Horlogemakers en instrumentmakers gebruiken voor het fijne werk speciale kleine schroevendraaiers.

Bitjes

Een bit is een korte, verwisselbare schroevendraaierstift met meestal een zeskante schacht voor het plaatsen in een bithouder van bijvoorbeeld een boormachine of in een met de hand aangedreven bithouder. Voor elke soort schroef bestaat er een aparte bit.

De bithouder heeft een c-ringgroef of kogelgroef (DIN 3126/ISO 1173) of is magnetisch, waardoor de bit niet uit de houder kan vallen.

De gangbare bit heeft een zeskant van 1/4 inch (6,35 mm). Andere genormeerde afmetingen zijn 5/16 inch (~8 mm) of 7/16 inch (~11 mm). Daarnaast zijn er zogenaamde minibits met een zeskant van 4 mm. Gemeten wordt over de afstand van twee tegenover elkaar liggende vlakken (sleutelbreedte).

Sleufschroevendraaier

De sleufschroevendraaier komt tegenwoordig met name nog van pas bij sierschroeven. Deze schroef herken je vaak aan de bolle kop en zie je nog wel eens terug bij interieurwerken.

De sleufschroevendraaier heb je in verschillende maten. De maat wordt aangegeven in de breedte van de kop van de schroevendraaier in mm. Je hebt dus sleufschroevendraaiers met een maat van 2 mm, maar ook van 6,5 mm. Vaak wordt de maat aangegeven in combinatie van de lengte van de schroevendraaier. Dus bijvoorbeeld 6,5×150 mm. De 6,5 is dan de breedte van de kop en de 150 de lengte van de schroevendraaier.

Een nadeel van de sleufschroevendraaier is dat je tijdens het schroeven met je schroevendraaier uit de sleuf kunt glijden. Als je uit de schroef glijdt kun je het materiaal waar je in schroeft beschadigen. Om dit enigszins te kunnen voorkomen, moet je er voor zorgen dat je juiste maat schroevendraaier gebruikt voor de juiste schroef. Je hebt dan tevens ook wat meer grip op de schroef.

Tip: Bij het indraaien van een sleufschroef draai je met je ene hand aan de schroevendraaier. Gebruik je andere hand voor het op zijn plaats houden van de kop van de schroevendraaier in de schroef.

PH kruiskopschroevendraaier

De PH kruiskopschroevendraaier of wel de Phillips schroevendraaier is een veelgebruikte kruiskopschroevendraaier. Deze schroevendraaier is uitgevonden door Henry F. Phillips uit de Verenigde Staten. Vandaar dat men nog steeds wel eens spreekt van een Phillips schroevendraaier.

De maat van een PH kruiskopschroevendraaier wordt aangeduid met PH gevolgd door een getal. In totaal zijn er 5 maten. De PH0, PH1, PH2, PH3 en de PH4. De meest gangbare en gebruikte maat van de kruiskopschroevendraaier is de PH2.

PZ kruiskopschroevendraaier

De PZ kruiskopschroevendraaier of wel de Pozidriv schroevendraaier lijkt heel erg op de PH kruiskopschroevendraaier. Alleen zit er bij de PZ kruiskopschroevendraaier nog een extra kruis in waardoor je extra grip kunt uitoefenen op de schroef (mits je juiste schroeven gebruikt).

De maat van een PZ kruiskopschroevendraaier wordt net als de PH kruiskopschroevendraaier aangeduid met PZ gevolgd door een getal. Ook hier gelden de maten PZ0, PZ1, PZ2, PZ3 en PZ4.

Schroeven met een PZ kop kun je tevens ook aandraaien met een gewone kruiskop schroevendraaier (PH schroevendraaier). Andersom gaat dit niet.

Hieronder zie je een afbeelding met het verschil tussen de gewone kruiskopschroevendraaier (links) en de kruiskopschroevendraaier met het extra kruis (rechts).

Torx schroevendraaier

De torx schroevendraaier heeft een wat andere kop dan de kruiskopschroevendraaiers. De kop van de torx schroevendraaier heeft namelijk de vorm van een zes puntige ster. Je kunt met een torx schroevendraaier dan ook alleen maar torx schroeven aandraaien.

Het voordeel van een torx schroevendraaier is, is dat je er makkelijker meer kracht mee kunt zetten dan met een kruiskopschroevendraaier.

De maten van torx schroevendraaiers worden aangeduid met een T opgevolgd door een getal. De eerste tien maten zijn gewoon van T1 tot en met T10. Vervolgens zitten er iedere keer stappen van vijf tussen (T15, T20, etc.). Een uitzondering hierin is de T27, een veel voorkomende en gebruikte maat.

Micro schroevendraaier

Naast de boven beschreven schroevendraaiers, zijn er ook nog de zogenoemde micro schroevendraaiers. Dit zijn kleine schroevendraaiers die bijvoorbeeld gebruikt worden voor het repareren van een horloge.

Microschroevendraaiers heb je met verschillende koppen, zoals een platte kop (sleufschroevendraaier), een kruiskop of bijvoorbeeld een torx kop. Microschroevendraaiers worden vaak verkocht in setjes met verschillende koppen.

Tri wing schroevendraaier

De tri wing schroevendraaier is ook een soort van een micro schroevendraaier. De tri wing schroevendraaier wordt namelijk veel gebruikt bij bijvoorbeeld het repareren van smartphones, Nintendo spelcomputers en laptops (waaronder met name Macbooks).

Een tri wing schroevendraaier is te herkennen aan de drie-potige kop en de kop van een tri wing schroef aan het Mercedes teken.

 

Kruiskop schroevendraaier

Overzicht van verschillende profielen

 

Sleufkop

Phillips

Pozidriv

Torx

Torx Plus

Torx Tamper Resistant

Buitendriekant

Buitenvierkant/Robertson

Zeskant (binnen)

Zeskant (buiten)

Binnenzeskant Tamper Resistant

Veeltand

Torq-Set

Tri-Wing

Spanner

Pentalobe

Torx Plus

Y-Type

Sleufmoer

SIT

SL/PZ

SL/PH

Voor meer informatie over de verschillende profielen klik "hier".

Maak jouw eigen website met JouwWeb